donderdag 17 mei 2018

HET MONSTER VAN DE CENSUUR TREKT DOOR EUROPA


We wisten dat het er aan zat te komen. Het was altijd al duidelijk dat als de spanning zou toenemen, ook de censuur een nieuw niveau zou bereiken. De ontwikkelingen van de laatste weken hebben laten zien dat dit tijdstip nu is aangebroken. Ten eerste zien we een toename van wetten en regels die er voor moeten zorgen dat er minder kritische geluiden op de sociale media te horen zijn. Natuurlijk wordt dit niet zo gezegd. Men beweerd dat de veranderingen nodig zijn om terroristen van het net te houden en het zogenaamde “fake news” te bestrijden. Maar in de praktijk zien we dat alles wat de elite niet welgevallig is wordt verwijderd, of in ieder geval ingeperkt.

Laten we maar dicht bij huis beginnen. Een paar weken geleden werd een van onze privé accounts door Facebook van de ene op de andere dag verwijderd. De inhoud van het account zou de regels van de community hebben geschonden. Een dag voor de verwijdering van het account liet Facebook weten dat een Koerdische vlag bij een bericht weggehaald was omdat deze vlag de regels overtrad. Blijkbaar heeft men na deze waarschuwing nog meer Koerdische en Ierse strijdvlaggen gezien, want het account ging permanent op zwart. Tegen deze maatregel hebben we beroep aangetekend, waarbij we duidelijk hebben gemaakt dat Koerdische vlaggen, of beter gezegd PKK vlaggen in Nederland niet verboden zijn. Het zogenaamde symbolenverbod geldt voor Duitsland, niet voor Nederland.

We hebben ook duidelijk gemaakt dat de doorgestuurde berichten in het account van organisaties zijn die niet verboden zijn, en zelf over Facebook accounts beschikken. Al deze argumenten mochten echter geen verschil maken. Binnen enkele minuten was er antwoord van Facebook waarin werd gezegd dat er nog een keer naar het account was gekeken, maar dat de sluiting permanent zou zijn. We hadden ook niet anders verwacht. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om dit juridisch aan te vechten, maar daar gaan we geen tijd en geld insteken. De mogelijkheden voor het openen van hele series andere accounts zijn er nog steeds, dus niemand hoeft permanent uit de lucht te verdwijnen. Intussen is gebleken dat Facebook het vooral gemunt heeft op Koerdische symbolen en foto’s van Guerrillastrijders, zeker als er wapens op staan. Maar ook filmpjes en foto’s van de Ierse bevrijdingsbewegingen zijn doel van de censuurmachine. Ook deze organisaties zelf worden hier door getroffen. Een poosje geleden werden een aantal sites van de Ierse Republican partij Saoradh uit de lucht gehaald, gelijktijdig met invallen in kantoren en huizen van de beweging. Afgesproken werk dus.

Het zal er de komende tijd niet beter op worden, want Facebook komt geregeld met nieuwe voorwaarden, en vraagt bijvoorbeeld ook toestemming om gezichtsherkenning te mogen gebruiken. Iedere gebruiker kan dit weigeren, en moet dat zeker doen, maar of het verschil maakt is niet duidelijk. Mocht Facebook echt fors over de schreef gaan is er natuurlijk altijd nog de Russische tegenhanger V Kontakte. Daar hebben we intussen ook verschillende accounts en van censuur lijkt geen sprake. De site is gewoon in het Engels te gebruiken, dus kennis van de Russische taal is leuk, maar niet echt nodig. Waar een wil is, is natuurlijk ook altijd een weg. Zo lang het internet te gebruiken is zullen we dat zeker doen. Een beetje guerrillaoorlog voeren met de providers nemen we dan op de koop toe.

Maar de censuur is natuurlijk niet alleen een probleem van Facebook. Ook op YouTube worden steeds meer filmpjes verwijderd, of hele accounts gesloten. Vorige week nog werd een Duits account, dat kritisch staat tegenover de politieke islam, met onmiddellijke ingang gesloten. Als reden werd ook hier gegeven dat men de regels van de community had overtreden. De eigenaar van het account ging ook in beroep, maar zonder resultaat. Hij gaat nu wel een advocaat inschakelen en wil de zaak tot op de laatste mogelijkheid uitvechten. We zijn benieuwd. Het valt op dat YouTube vooral kritiek op de islam als mikpunt heeft. Dat is dus weer anders als bij Facebook. Men hanteert hiervoor een zogenaamd “strike” systeem. Een strike is een waarschuwing dat de regels overtreden zijn. Als dit nog twee keer gebeurd, en je dus 3 strikes hebt gehad, gaat het account op zwart. Soms is dit voor 30 dagen, maar het kan ook permanent zijn.

Tot nu toe lijkt Twitter zich minder druk te maken over al deze zaken. Sommige dingen worden verwijderd, maar er is geen enorme toename zoals we dat wel zien bij Facebook en YouTube. Wat ook opvalt bij de toegenomen censuur, is dat het meestal niet om nieuw materiaal gaat. Accounts die al jaren op dezelfde manier draaien, en hetzelfde materiaal laten zien, worden nu plotseling aangepakt. Daarbij lijkt sprake van willekeur, maar goed kijken is wel te zien dat de schroef gepland steeds verder wordt aangedraaid.

Dit heeft waarschijnlijk te maken met de snelle veranderingen waar Europa mee te maken heeft. De massa immigratie, de islamisering en de opkomende protestbewegingen spelen hierin een grote rol. De westerse elite volgt een agenda voor een andere orde in Europa, die de volkeren moet verzwakken, de winsten moet doen stijgen, en die bovenal de grondslag legt voor een grote oorlog tegen Rusland. Bij het doordrukken van deze zogenaamde “nieuwe orde” is echte oppositie natuurlijk niet welkom, vanuit welke hoek dan ook. Hoewel de sociale media haar beperkingen kent, is het wel een mogelijkheid om harde oppositie tegen de plannen te voeren. De reactie daarop zien we nu.

We weten allemaal dat de wereld er niet veiliger op geworden is, en de sociale media bieden een mogelijkheid om hier op te reageren en te waarschuwen. Dat zal men niet permanent toestaan. We kunnen er dus vanuit gaan dat het monster van de censuur zijn klauwen in de komende tijd nog verder zal uitstrekken. Gelukkig kennen we genoeg alternatieven, en laten we ons niet monddood maken. Of het nu op de straat of op het net is, de strijd gaat door. Altijd en overal.