donderdag 16 maart 2017

WEER JAREN RUTTE, WEER JAREN ELLENDE

Door het gebrek aan echte keuzes zat het er natuurlijk aan te komen. Opnieuw is de VVD de grootste partij geworden, weliswaar met een stevig verlies, maar Rutte kan toch aan de slag met de formatie van Rutte III. Dat betekent weer jaren van bezuinigen, uitbuiten en stelen. Natuurlijk zal hij op zoek moeten naar partners, en zal het allemaal weer een zware bevalling worden. Maar wie er ook in Rutte III stapt, er zal weinig veranderen in vergelijking met de laatste 5 jaar. In die jaren heeft de PvdA het VVD programma trouw uitgevoerd. Nu zullen anderen dat doen. Maar het resultaat zal hetzelfde blijven. En de toekomstige partners weten al wat ze te wachten staat. De vernietiging van de PvdA moet een waarschuwing zijn voor al het toekomstige Rutte coalitievee.

Wilders heeft weliswaar stemmen gewonnen en is de tweede partij geworden, maar hij heeft toch niet genoeg kiezers kunnen overtuigen en meeslepen in zijn populistische avontuur. Blijkbaar hebben voldoende mensen begrepen dat ook de populisten op termijn het antwoord niet hebben. Wel is het zo dat de winst die Wilders heeft geboekt aangeeft dat, net als eerder in Groot Brittanniƫ en Amerika, een behoorlijk deel van de kiezers meer dan genoeg heeft van de politieke elite en hun leugenpers. Dat is een kaakslag voor het systeem, maar niet de doorbraak die nodig is om aan de macht van de huidige elite een einde te maken. Die doorbraak kan ook nooit het werk van de populisten zijn. Zij zijn zelf onderdeel van het systeem, en maken alleen gebruik van een andere visie. Het kapitalisme zullen zij nooit afvallen, en daarmee houdt het dan ook meteen op.

Natuurlijk kunnen we een hele analyse maken van met wie Rutte nu kan gaan regeren. Maar dat heeft weinig zin, omdat het geen enkel verschil zal maken als het om het beleid gaat. Wie wel of niet mee doet is dan ook niet van belang. Opnieuw zullen de mensen aan de onderkant het slachtoffer zijn van het Rutte beleid om de rijken te spekken terwijl de armen steeds verder het moeras in zakken. De uitholling van de zorg zal verder gaan, terwijl de premies door het plafond stijgen. De zorgverzekeraars wrijven nu al in hun handen. Kortom; de toekomst ziet er duister uit.

Omdat er geen andere weg was om dit alles duidelijk te maken heeft een aanzienlijk deel van de kiezers voor Wilders gekozen. Anderen stapten over naar GroenLinks. Zij die naar de PVV gingen hebben, met zeker veel twijfels, hun vertrouwen uitgesproken in de populisten. De populisten die de bovengenoemde zorgen en problemen wel serieus lijken te nemen, en ook af willen van de bemoeizucht en de uitbuiterstactieken van de Europese Unie. Zij zien ook de dreiging van de politieke islam, van ISIS tot AKP, veel helderder. Die dreiging zal in de toekomst alleen maar groter worden, zeker nu de 5de colonne van Erdogan, DENK, zetels heeft weten te scoren.

En echt links alternatief, dat zich tegen het systeem richt, was er opnieuw niet. GroenLinks heeft gewonnen, maar we kunnen er nu al vanuit gaan dat Klaver de volgende liberaal van het jaar gaat worden. En precies dat gebrek aan een echt alternatief mag links zich aanrekenen. Dat de bevolking toch bij de VVD blijft of naar de populisten loopt, is mede de verantwoordelijkheid van de verschillende linkse stromingen die geen antwoord hebben op de problemen van vandaag.

De vraag is natuurlijk of vooral de populisten het vertrouwen dat ze nu van een deel van de kiezers hebben gekregen waard zijn. Het antwoord op deze vraag zal Nee zijn. Ook de populisten zullen heel snel hun woord breken en hun beloften laten vallen als dat nodig is om toch nog aan de macht te komen. Zij hebben zich opgeworpen als een alternatief, wat ze eigenlijk niet zijn. Dat kan ook moeilijk anders want, zo als we al zeiden, ook de populisten zijn onderdeel van het heersende systeem. Wilders mag dan meer houden van een Nederlandse dan een buitenlandse kapitalist, een kapitalist blijft een kapitalist, wat de nationaliteit ook is. De populisten in Nederland en de andere landen willen het kapitalistische systeem niet afschaffen of zelfs grondig hervormen. Zij geven alleen een wat andere visie met andere prioriteiten, terwijl het hoofdthema hetzelfde blijft. Mensen die echt een andere wereld en een andere toekomst willen, en daarvoor op Wilders hebben gestemd, zullen bedrogen uitkomen. Maar dat betekend niet dat de haat die ze tegen de politieke elite hebben opgebouwd zal verdwijnen. In tegendeel, die haat zal alleen maar groter worden als blijkt dat de weg die men nu heeft ingeslagen ook weer doodloopt. Het zal de wanhoop en de woede aanwakkeren.

De kans dat Wilders regeringsmacht krijgt is verkeken en hij kan zich nu alleen maar blijven opstellen als de eeuwige oppositieleider, die nooit een kans zal hebben. Als het gaat om een stem voor de meerderheid van de bevolking, zal de PVV die stem nooit kunnen zijn. Ook de PVV zal immers nooit het echte probleem, het kapitalisme in al zijn vormen, aanpakken of vernietigen. De PVV zal dus ook nooit de stem van de arbeidersklasse kunnen en willen zijn. Net zo min als de andere partijen in het parlement. Wat daaruit de conclusie is zullen we zo zien.

De soft linkse stromingen die in Nederland actief zijn hebben resultaten gescoord die te voorspellen waren. Verlies voor de PvdA, zelfs veel meer dan was verwacht. Winst voor GroenLinks, en achteruitgang voor de SP, een partij die al jaren over zijn hoogtepunt is en totaal de weg kwijt. Maar dit maakt allemaal geen verschil, want al deze partijen vertegenwoordigen ook de arbeidersklasse niet. Niet alleen omdat ze het niet kunnen, maar gewoon weg omdat ze het niet willen. Er is geen enkele partij binnen het Nederlandse bestel op dit moment, die zich tegen het kapitalisme uitspreekt, en de huidige machtsverhoudingen in vragen stelt. Ze zijn allemaal onderdeel van het systeem en spelen trouw hun rol.


Deze verkiezingen bewijzen eens te meer dat de arbeidersklasse, de meerderheid van de bevolking, geen enkele vertegenwoordiging heeft, niet politiek en ook niet economisch. De politieke elite ondervindt behoorlijke tegenstand, maar het instrument dat hier voor wordt gebruikt, de populisten, zal niets veranderen, zelfs niet met politieke macht. Wat Nederland nodig heeft is een echte arbeiderspartij, een revolutionaire arbeiderspartij, die zich tegen het systeem keert, en het gevecht aan gaat met de heersende klasse. Een partij met principes en wars van opportunisme, die de lont in het kruitvat kan zijn. Kortom; we hebben weer een Communistische Partij nodig. Alleen het echte socialisme zal iets veranderen, zal die wereld bouwen die we nodig hebben. Dat veel mensen nu de politieke elite ten val willen brengen is een goed begin. Maar alleen een Communistische Partij zal dat tot een realiteit kunnen maken. En nu kunnen wij het zeggen: daarvoor bestaat geen alternatief!