donderdag 15 december 2016

PROCES WILDERS; POLITIEK OF NIET?



Er is lang op gewacht, en heel veel over geschreven. Maar afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zo ver, de uitspraak in het proces tegen PVV leider Wilders. Eigenlijk kwam de uitspraak van de rechtbank in Schiphol neer op een anticlimax. Wilders werd wel veroordeeld voor het discrimineren van een bevolkingsgroep met zijn “minder, minder” uitspraken. Maar hij was niet schuldig aan haat prediken. De rechters hebben dus op safe gespeeld zou je dan denken, voor beide kanten geen volledige overwinning, maar ook geen nederlaag. Maar er kwam nog meer; de rechter besloot dat Wilders geen boete hoefde te betalen. Hij was zo al genoeg gestraft, werd er gezegd. Een merkwaardige uitkomst die het waard is om even te bestuderen.

Wilders heeft van af het begin gezegd dat het een politiek proces was, dat als doel had om hem te beschadigen. Hij vindt dat nog steeds en gaat dan ook in hoger beroep tegen de uitspraak. Hij heeft ook gezegd dat hij zich van de uitkomst niets aan zal trekken. Maar was het een politiek proces, of heeft de zogenaamde rechtsgang gewoon zijn loop genomen? Het is altijd moeilijk om dit soort dingen te bewijzen. De rechtsverdraaiers zijn meestal handig genoeg om hun beslissingen zo in mist te verhullen dat het moeilijk is om alles precies te duiden. Echter, in dit geval kan het eigenlijk niet anders zijn dan dat de vervolging van Wilders een politieke beslissing was. De elite heeft besloten om Wilders een waarschuwing te geven in een poging om te voorkomen dat hij nieuwe grenzen zou over gaan. We weten intussen hoe bang de heersers zijn voor de populisten. Het zou dus handig zijn om Wilders een poosje rustig te houden, en daar moest het proces bij helpen.

We kunnen nu zonder problemen vaststellen dat deze opzet niet is geslaagd. Ten eerste heeft Wilders zich niet rustig gehouden, en verder had de elite de pech dat het proces samenviel met de stijging in populariteit van de populisten wereldwijd. Ten derde werd al snel duidelijk dat het proces Wilders alleen maar meer aanhang aan het verschaffen was, omdat veel mensen denken dat men bezig is hem de mond te snoeren. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de rechter van een boete af zag. Als hij 5000 euro boete had opgelegd, zoals het OM wilde, zou het Wilders nog meer tot martelaar hebben gemaakt. Het bleef dus bij een veroordeling en natuurlijk een strafblad.

Als het proces politiek was is de uitspraak dat natuurlijk ook. Dat maakt het interessant om te kijken hoe andere partijen op de uitkomst reageerden. De meesten waren tevreden met de gang van zaken, hoewel er wel twijfels waren in klein christelijke hoek. Eigenlijk zou het gepast zijn als ook linkse activisten deze twijfels zouden delen. Want wat vandaag tegen Wilders wordt gebruikt kan morgen tegen ons allemaal worden ingezet. Op zijn minst zou de hele zaak ons een ongemakkelijk gevoel moeten geven. Dat is blijkbaar hier en daar wel door gedrongen, want er kwamen ook vreemde dingen voorbij. Zo drukte het Ravage Webzine, de opvolger van de Ravage, ooit het lijfblad van de kraakbeweging en de anarchisten, de toespraak van Wilders in de rechtbank in zijn geheel af. Dit werd gedaan als onderstreping van de vrijheid van meningsuiting. Het is een reden die valt te begrijpen, maar toch blijft het opzienbarend. Het heeft waarschijnlijk te maken met de verwarring van deze tijd, waarin overtuigingen en standpunten steeds meer door elkaar heen beginnen te lopen.

De zaak Wilders kan dus het begin zijn van meerdere politieke processen. Het is duidelijk dat de elite zijn grip aan het verliezen is en dan kunnen de vreemdste dingen plotseling werkelijkheid worden. Als men eenmaal begint met het uitschakelen of monddood maken van oppositie is er over het algemeen geen houden meer aan. Daar kan iedereen dan mee geconfronteerd worden. Zeker zullen er mensen zijn die zeggen dat de rechtbanken zich niet op deze manier zullen laten gebruiken. Dat is een misvatting die levensgevaarlijk kan zijn. We moeten niet vergeten dat rechters en andere juridische vertegenwoordigers door het systeem worden aangesteld. Zij voeren dus ook de bevelen van het systeem uit. Een onafhankelijke rechtspraak is een illusie. Nog afgezien van het feit dat de rechters door het systeem worden betaald, zijn de meeste ook nog vrij metselaars. Mogelijkheden te over dus voor manipulaties.

Zeker zal er hier en daar een wat eerlijker rechter doorheen glippen. Maar dat zijn uitzonderingen en zij worden meestal weggepromoveerd of op dood spoor gezet. Er is dus geen enkele reden om vertrouwen in de rechtspraak te hebben, uiteindelijk beslist het systeem. Heel veel jaren heeft de bevolking dit geaccepteerd, of zelfs niet in de gaten gehad. Maar op alle terreinen veranderen er dingen op dit moment, en de elite komt hierdoor steeds verder in het nauw. Zo als we weten maakt een kat in het nauw rare sprongen, dus zal ook in de toekomst ondermeer de rechtbank worden ingezet om de macht in die handen te laten die er al jaren een monopolie op hebben. Of we dat laten gebeuren is aan ons allemaal.

We willen nogmaals benadrukken dat de populisten niet de gezochte antwoorden hebben en dat dit in de nabije toekomst ook zal blijken. Maar zij kunnen de elite wel enorm onder druk zetten en daardoor het systeem behoorlijk verstoren. Als blijkt dat zij de zaak niet kunnen oplossen, zal de bevolking een andere vertegenwoordiging kiezen en dat kan alleen maar een socialistische vertegenwoordiging zijn. Zaak is nu om te zorgen dat de linkse organisaties en partijen daar dan ook klaar voor zijn. De kans dat dit met de huidige organisaties zal lukken is klein. De huidige puinhoop binnen de SP is het zoveelste bewijs. Er is een nieuwe stroming nodig, en die zal ook zeker ontstaan. Precies daar moeten we ons nu al mee bezig houden. De toekomst is aan ons, maar die moeten we wel verdienen. Uit niks, komt niks.