donderdag 20 oktober 2016

HET VERVAL VAN EEN “GROOTMACHT”



Er wordt wel eens gezegd dat als je op de top van je macht bent, het verval al is begonnen. Dat geldt voor personen, maar ook voor landen. Op dit moment kijkt de wereld weer naar het amusementsspektakel dat de Amerikaanse presidentiële verkiezingen heet. Dit is de enige manier om het te beschrijven, want met echte politiek heeft deze show maar heel weinig van doen. Op zich zijn we wel wat gewend van deze zogenaamde campagnes. Over de jaren hebben we heel wat vreemde karakters de revue zien passeren. Nixon, Reagan en Bush Junior waren al vreemde figuren, die allemaal ook een duidelijke criminele neiging hadden. Voor deze neiging hebben een aantal landen en volkeren duur moeten betalen. We noemen Vietnam, Cambodja, Irak, Afghanistan en Syrië. Natuurlijk waren het er meer, maar als we alle misdaden van Amerikaanse presidenten willen beschrijven moeten we eigenlijk aan een boek beginnen. Is er ooit een Amerikaanse president geweest zonder bloed aan zijn handen?

Toch moeten we vaststellen dat de huidige campagne alle voorgangers dubbel en dwars overtreft. Nog nooit eerder is het hele circus op zo’n wanvertoning uitgedraaid, en dat is nog matig uitgedrukt. Clinton en Trump doen hun uiterste best om het kleine beetje waardigheid, dat de Amerikaanse politiek nog bezat, zonder pardon de grond in te stampen. In feite zie je hier niet twee kandidaten voor het hoogste ambt in het land aan het werk, maar twee geestelijk gestoorde bejaarden, die voor niets terugschrikken om de ander politiek om zeep te helpen. Wat een aanfluiting voor een land dat zich de enige “supermacht” in de wereld noemt. En wat een nachtmerrie om als Amerikaanse kiezer uit deze twee gevaarlijk flutfiguren te moeten kiezen. Vooral als je er aan denkt dat de vinger van een van deze twee wangedrochten binnen niet al te lange tijd op de rode knop zal rusten. De knop die de Amerikaanse atoomwapens kan afvuren. Een regisseur van horrorfilms in Hollywood had het eigenlijk niet beter kunnen bedenken.

Misschien is het beter om de hele zaak te negeren, en gewoon maar af te wachten. Maar omdat ook onze veiligheid en leven er van af hangt, zijn we toch gedwongen om een poging te wagen om de zaak toch nog enigszins te analyseren. Op zich is dat niet zo moeilijk, hoewel wel onsmakelijk. Aan de ene kant zien we Trump, rijk, schreeuwerig en met de meest vreemde en gevaarlijk standpunten die ook nog dagelijks wisselen. In feite is hij het toonbeeld van de Amerikaanse kapitalist. Natuurlijk horen daar de nodig schandalen bij. Corruptie, belastingontduiking, jacht op vrouwen en andere elementen die in deze kringen schering en inslag zijn. Boven al natuurlijk uitbuiting. Een figuur als Trump bereikt nooit zijn huidige positie zonder anderen uit te buiten en te bestelen. Precies al deze dingen gaan natuurlijk een grote rol spelen als iemand zich voor verkiezingen meldt. Hoewel we over uitbuiting niet veel horen, dat is immers zo normaal in de “American dream” dat het niemand meer opvalt. Een normaal mens zou van een figuur als Trump nog geen tweedehands auto kopen, en hem het Witte Huis in stemmen zou al helemaal onmogelijk moeten zijn. Toch is die kans er nog steeds.

Trump doet hetzelfde als de populisten in Europa; hij speelt in op de angst voor aanslagen door terroristen, en laat zijn racistische kanten duidelijk zien. Precies dat maakt dat hij nog steeds een behoorlijke aanhang heeft. Hij weet te zeggen wat velen voelen, en dat maakt dat veel mensen zich gehoord voelen, en denken dat ze niet meer alleen zijn met hun problemen. De kans dat hij deze problemen werkelijk oplost is klein. Dan zou hij het kapitalistische systeem moeten afschaffen, en als aartskapitalist zal hij dat zeker niet doen. Hij is immers een trouwe zoon van het grote geld. Het zijn vooral allemaal woorden, die achteraf waardeloos zullen blijken. Wel is het zo dat Trump weinig moet hebben van de oorlogshitsers die opzoek zijn naar nieuwe interventies en conflicten. Hij beweegt zich vooral binnen de Amerikaanse grenzen, en houdt zich bezig met de belangen binnen Amerika.

Op dit punt staat hij lijnrecht tegenover Clinton. Zij is een politiek beest, met een netwerk van contacten in de oorlogsindustrie, het Pentagon en de neocons. Zij is de droomkandidaat van de oorlogshitsers met als hoofdprijs een grote oorlog tegen Rusland. Clinton wil niet alleen heersen over Amerika, zij wil wereldmacht. En daarvoor mag bloed vloeien. Het is niet voor niets dat zij de kandidaat van het establishment is, met steun van grote delen van de media. Clinton is het laatste stukje in de oorlogslegpuzzel. Iemand zonder geweten, maar met haat, heel veel haat. Het spreekt uit haar woorden en bliksemt uit haar ogen. Het feit dat ze geestelijk onstabiel is maakt het gevaar dat van haar uit gaat levensgroot.

Ook aan Clinton kleven schandalen. Corruptie via de Clinton Foundation, het beruchte email schandaal, en het feit dat zij verantwoordelijk was voor de chaos in Libië wat een Amerikaanse diplomaat en zijn staf het leven kostte. Clinton was toen minister van buitenlandse zaken en gaf steun aan de rebellen die vervolgens haar eigen mensen afslachten. Ze stak geen vinger uit om te helpen, maar ging wel meteen aan de slag met een stevige doofpotoperatie. Deze operatie loopt nog steeds. Het email schandaal gaat over een privé server die zij gebruikte om haar mail, inclusief staatsgeheimen, te versturen. Deze server was maar matig beveiligd en werd dan ook gehakt. Ze gebruikte deze weg omdat ze te dom was om te computers van haar eigen departement te gebruiken. Zo kwamen geheime stukken op straat te liggen. Zelfs de hoogste ambtenaar zou in de gevangenis zijn belandt als hij zoiets had geflikt, maar Clinton mocht gewoon kandidaat worden en werd van alle blaam gezuiverd. Men heeft haar immers nodig, en dan tellen de misdaden uit het verleden niet.

Zo wel Clinton als Trump hebben in het Witte Huis niets te zoeken. Dat de toekomst van de wereld in de handen van deze verknipte figuren komt te liggen is een grof schandaal. Het is ook niet mogelijk of juist om een van de twee aan te duiden als de betere of slechtere kandidaat. Slechter kan in feite niet. Trump vormt vooral een gevaar binnen Amerika. Dit komt voort uit zijn racisme, seksisme en pure stompzinnigheid. Clinton is voor de hele wereld een gevaar. Haar hetze tegen Rusland laat duidelijk zien welke kant zij en haar neocon vriendjes graag op willen. Als Clinton wint kunnen we in Europa al vast beginnen met het bouwen van schuilkelders. Als Trump wint zal Amerika nog verder in chaos vervallen.

Is het geen grote schande dat een kapitalistenland als Amerika, waar uitbuiting hoog in het vaandel staat, de toekomst van ons allemaal kan bepalen? Wordt het niet tijd dat we ons als Europa van deze slangenkuil afkeren? Ja, dat wordt tijd. En als we dan ook nog met onze eigen slangen afrekenen, kunnen we misschien heel voorzichtig bouwen aan een nieuwe wereld. Als we daar tenminste nog de kans, en de tijd,  voor krijgen.