donderdag 13 oktober 2016

HET KWIK STIJGT IN SYRIE



We hebben al vaker geschreven over de pogingen van de VS om Rusland in een grote oorlog te betrekken. Het lijkt er nu op Washington er nog een behoorlijke schep boven op wil doen. Het huidige strijdterrein is Syrië, maar dat kan in de komende tijd nog sterk worden uitgebreid. De wereld alarmklok stond al een poosje op 5 minuten voor 12. Maar we twijfelen er nu niet meer aan dat de wijzer intussen gevaarlijk dichtbij het hele uur komt. Het vreemde is alleen dat er in het westen niemand iets van schijnt te merken. Zeker, Syrië komt uitgebreid in de media aan de orde, maar wat de consequenties voor de rest van de wereld kunnen zijn, wordt buiten beschouwing gelaten. Precies daar schuilt het grote gevaar, want Syrië is veel meer dan alleen maar het zoveelste strijdterrein in het Midden Oosten.

De huidige verscherping van de situatie is terug te voeren op de gebeurtenissen in september toen er een wapenstilstand werd gesloten op initiatief van de Russische minister van buitenlandse zaken, Lavrov, en de Amerikaanse minster van buitenlandse zaken, Kerry. De overeenkomst leek hoop te bieden op een politieke oplossing van het conflict. Maar dit was maar van korte duur. Terwijl de meeste partijen zich aan het bestand hielden, vielen vliegtuigen van de zogenaamde Amerikaanse coalitie eenheden van het Syrische leger aan. Hierbij werden tientallen soldaten gedood. In enkele minuten werd het bestand aan stukken geschoten. Amerika gaf toe dat het coalitievliegtuigen waren geweest die de aanval uitvoerden. Maar Washington beweerde dat het een ongelukkige vergissing was, en dat men dacht ISIS doelen aan te vallen. Dit is niet geloofwaardig want met de huidige technische hulpmiddelen is het niet moeilijk meer om uit te vinden wie zich waar bevindt. Daar komt nog bij dat de frontlinie in Syrië vrij statisch is, en niet veel verschilt van dag tot dag. De conclusie kan alleen maar zijn dat de aanval is uitgevoerd om het bestand kapot te schieten.

Een paar dagen later werd er een konvooi met hulpgoederen aangevallen en deels vernietigd. Wie deze aanval uitvoerde is nog steeds onduidelijk. Amerika beweert dat het Rusland was, maar Rusland ontkent dit en er zijn ook geen echte bewijzen. Het lijkt er veel meer op dat deze aanval in scene is gezet om de Amerikaanse aanval op het Syrische leger uit de krantenkoppen te halen. Immers de aanval op het Syrische leger was een keerpunt in het proces, want kort daarna verklaarde het Syrische leger het bestand voor beëindigd, omdat niemand zich aan de overeenkomst hield. Voor Syrië en Rusland was dit reden om de bevrijding van Aleppo nu echt door te drukken. Nu weet iedereen dat het bevrijden van een verdedigde stad moeilijk is en altijd tot slachtoffers zal leiden, inclusief burgers. De aanvallen op Aleppo waren voor de westerse media reden om lange klaagzangen te houden over de burgers van de bestookte stad en hun lot. Natuurlijk werd Rusland weer als schuldige aangewezen, en Merkel kwam maar weer eens met een nieuw sanctiesplan, dat ze wel niet zelf bedacht zal hebben.

Dit alles is puur hypocriet gedrag. Toen Aleppo jarenlang in handen was van de terroristen hoorde je niemand over het lot van de burgerbevolking. In feite betekend dit dat het westen directe en indirecte steun geeft aan de terroristen van Al Nusra en de ISIS. Natuurlijk wil niemand dat er burgerslachtoffers vallen, ook Rusland niet. Maar als je een stad moet bevrijden, terwijl de terroristen zich achter de burgers verschuilen zijn slachtoffers niet te voorkomen. Kijk naar het grote aantal burgerslachtoffers in de verschillende Europese landen, waaronder Nederland, toen de Nazi bezetters verslagen moesten worden. Vaak is er geen andere optie. De bevrijding van Aleppo zal een keerpunt in de oorlog zijn, en het is precies dit keerpunt dat het westen dwars zit. Amerika wilde de oorlog nog jaren gaande houden, maar Rusland heeft dit voorkomen. De feiten spreken voor zich en hoeven niet herhaald te worden.

De vraag is wel waarom de Amerikanen er voor kozen om het bestand kapot te bombarderen. Men had immers zelf meegewerkt aan het tot stand komen van de overeenkomst. Al heel lang is duidelijk dat er breuklijnen in de Amerikaanse leiding zijn. Terwijl Obama, op een paar uitschieters na, meestal voor de softe optie kiest, zijn er veel haviken in zijn administratie en het leger die eigenlijk niets liever willen dan de grote confrontatie met Rusland aan gaan. Dat is eerst in de Oekraïne gebeurd en mislukt, en nu probeert men hetzelfde in Syrië. Toch is er meer aan de hand. Het lijkt er op dat Obama een hardere lijn steunt om zo de verkiezingscampagne van Hillary Clinton nieuw leven in te blazen. Zij is de kandidaat van de defensie haviken en van de neocons. Haar banden met de oorlogsindustrie vormen een enorm netwerk. Het is meer dan bekend dat Clinton liefst vandaag nog een oorlog tegen Rusland zou beginnen. Verhoogde spanning in Syrië en de wereld geeft haar dus de mogelijkheid om zich zelf te profileren als de komende sterke president die de wereld zal veroveren. Dat er na zo’n verovering van de wereld niet veel meer over zal zijn zegt ze er natuurlijk niet bij.

Obama heeft tijdens zijn jaren in het Witte Huis zijn hele programma in duigen zien vallen. Hij heeft in feite niets bereikt en heeft geen enkel probleem opgelost. Onder zijn leiding is het Midden Oosten een nog grotere brandhaard geworden, zonder echte pogingen tot oplossingen. Hij heeft zijn overname van de Oekraïne zien mislukken, en, wat voor het Amerikaanse establishment nog erger is, in zijn tijd is Rusland terug op het wereldtoneel verschenen als macht waar rekening mee gehouden dient te worden.. Bijna al zijn beloften heeft hij gebroken en hij wordt over het algemeen gezien als een slap iemand, die mooie toespraken kan houden maar van daden geen verstand heeft. Het lijkt er nu op dat hij alles wil riskeren om zijn laatste project, Clinton het Witte Huis in loodsen, koste wat kost door te drukken. Dit leidt van zelf tot de vraag of hij daarbij zelfs een wereld oorlog zou riskeren. Het antwoord weet niemand, maar uit te sluiten is het niet. Slappe figuren kiezen vaak voor een vlucht naar voren, waarbij alle gevaren worden genegeerd om toch tenminste dat ene doel nog te bereiken. Het lijkt er op dat we met betrekking tot Syrië dit punt hebben bereikt. Je zou kunnen zeggen dat de Syriers mogen sterven om de stemmen voor Clinton binnen te halen.

Zeker zullen er mensen zijn die zeggen dat dit overdreven is en veel te ver gezocht. Maar laten we even naar de feiten kijken. De Amerikanen hebben expres laten lekken dat zij er over nadenken om Syrische en Russische basissen aan te vallen als de aanval op Aleppo niet stopt. Als tegen middel heeft Rusland nu het S300 luchtafweer systeem naar Syrië overgebracht. Het modernere S400 systeem is al in Syrië om de Russische eenheden te beschermen. Deze bescherming wordt nu uitgebreid en er is meteen bij gezegd dat ieder vliegtuig dat te dicht bij de eenheden van het Syrische of het Russische leger komt, zonder verdere waarschuwing uit de lucht zal worden geschoten. Hetzelfde zal gebeuren met raketten. Kortom; Rusland pikt niets meer. Er is dus zonder moeite een scenario te maken waarbij de Amerikanen provocerend vliegtuigen richting de Syrische en Russische troepen sturen. Als deze vliegtuigen dan worden neergeschoten kan dit het begin van de Derde Wereld Oorlog zijn. Zo dicht zijn we intussen het grote gevaar genaderd.

Of Amerika Rusland echt zal durven uitdagen is nog niet zeker. Achter de schermen zijn er natuurlijk allerlei contacten. Maar deze contacten worden wel minder en de kloof wordt alleen maar groter. Als deze situatie tot een weg zonder terugkeer wordt is alles mogelijk. Zelfs als het nu niet zo ver komt, betekend dit nog niets. Als Clinton eenmaal is gekozen is een oorlog niet ver meer. Daar valt niet aan te twijfelen als we naar haar houding van de laatste jaren kijken. Zij is het toonbeeld van de president die de oorlogshitsers wensen. Deze scenario’s komen in de westerse media nauwelijks of nooit aan de orde. Ook in Nederland niet. Men maakt zich meer druk over de Zwarte Piet discussie. Je zou denken dat men na de jaren 40-45 beter zou moeten weten, maar dat is absoluut niet het geval. Ook nu weer worden de ogen en de oren gesloten. Tot het te laat is.

De verschillende regeringen houden blijkbaar wel rekening met het ergste. In Duitsland heeft men de bevolking officieel opgeroepen om hamstervoorraden aan te leggen voor het geval van calamiteiten. In Nederland is deze oproep nog niet gedaan, maar wel is bekend gemaakt dat het goud van de Nederlandse Bank overgebracht gaat worden van Amsterdam naar een militairkamp bij Zeist. Men beweerd dat dit praktischer zou zijn, maar het lijkt er meer op dat men zich klaar maakt voor onstabiele tijden.

We kunnen alleen maar hopen dat men zich nog bedenkt voor dat het te laat is, en de situatie in de wereld onomkeerbaar wordt. Maar hiervoor bestaat geen enkele garantie. Laten we er vooral niet op rekenen dat de autoriteiten onze zullen waarschuwen als de dreiging reëel wordt. Ze zullen alleen zich zelf redden, zoals ze dat ook in het verleden hebben gedaan. Het is dus zaak om de ogen en oren open te houden, altijd en overal.