donderdag 4 augustus 2016

DE TENTAKELS VAN HET MONSTER



Wie in deze tijd de Turkse TV aanzet, kan er alleen maar van uit gaan dat er een reusachtige oorlog aan de gang is. Het scherm wordt gevuld door duizenden Turkse vlaggen, marcherende soldaten, tanks en natuurlijk wanhopige burgers die zoeken naar verlossing. Verlossing die maar uit een richting kan komen: Erdogan. De propaganda ligt er zo dik boven op dat de indruk ontstaat dat nazi propagandaminister Goebbels is opgestaan, en plaats heeft genomen achter de regietafel. Steeds opnieuw zijn er beelden van de zogenaamde coup, en, hoe kan het ook anders, de haat tegen Erdogan’s vermeende vijand, Fethulla Gulen, komt in een groot scala van verschillende vormen langs. Als iemand nog twijfelt, is het bewijs nu geleverd; Turkije is een onvervalste islamitische eenheidsstaat geworden. Het 1000-jarig rijk van Erdogan en zijn AKP lijkt een feit.

Je zou natuurlijk kunnen argumenteren dat dit alles zich in Turkije afspeelt en dat het aan het Turkse volk is om aan deze ramp een einde te maken. Maar helaas blijft het daar niet bij. Erdogan heeft ook in Europa zijn kettinghonden losgelaten, en die zijn intussen in een aantal landen, waaronder Nederland, bezig om Gulen aanhangers en instellingen aan te vallen, te intimideren en te bedreigen. Er is brand gesticht, er zijn ramen ingegooid en mensen hebben persoonlijke bedreigingen ontvangen. De informatie over wie men op de korrel moet nemen komt rechtstreeks van de zwarte lijsten uit Ankara. De Europese regeringen tonen zich bezorgd over de geïmporteerde haat “made in Turkey”, maar doen er zoals gebruikelijk weinig tegen. Volgens de Nederlandse regering gebeurt dit wel achter de schermen. Of dat klopt zullen we natuurlijk nooit weten, maar van het maken van een echte vuist is geen sprake, zelfs geen klein vuistje.

Voor Erdogan gaat deze haatcampagne nog niet ver genoeg. Hij wil dat Europese landen Gulen aanhangers aan hem uitleveren. Gelijktijdig spreekt hij steeds opnieuw over de herinvoering van de doodstraf, dus is het al wel duidelijk welk lot de uitgeleverde personen te wachten staat. Gelukkig is Europa wel zo wijs om nog niet op deze eisen in te gaan. Ondanks deze standpunten wordt de Sultan van Ankara met de dag brutaler. Hij heeft zijn ministers laten dreigen met opzegging van het beruchte vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije. De opzegging zou definitief worden als er in oktober geen visumvrij reizen voor Turkse burgers naar de EU wordt ingevoerd. Gelukkig trapt Europa niet in deze chantagepoging en hebben verschillende landen laten weten dat Turkije gewoon aan de 72 voorwaarden moet voldoen. Dat was eerder al niet haalbaar, en nu de AKP dictatuur een feit is, zal er van deze voorwaarden helemaal niets meer terecht komen.

Op zich is dat niet erg. Het akkoord is een van de meest schandalige uitvindingen die de EU ooit heeft gedaan. Echt nodig is het ook niet meer, want sinds de sluiting van de Balkanroute is het bijna onmogelijk geworden om Europa zo maar binnen te wandelen. Het winnende lot van Erdogan begint dus steeds meer op een nietje te lijken. De dictator kan stampvoeten en schreeuwen, veel verschil zal het niet maken. Toch blijft het onverdedigbaar dat Europa niet meer tegen deze waanzinnige durft te ondernemen. Meteen na de vele arrestaties, ontslagen en het sluiten van grote delen van de Turkse media, had de EU moeten besluiten om de onderhandelingen met Turkije over EU lidmaatschap meteen af te breken. De visumkwestie had meteen van tafel gemoeten, en er is veel voor te zeggen om ook het associatieverdrag op te zeggen. Dat was een duidelijk signaal geweest en een teken van politieke moed. Maar het bleef bij wat handenwringen en een heel klein waarschuwend vingertje. Geen wonder dat Erdogan denkt dat hij vuurvast en almachtig is.

Hij wil dat ook keer op keer laten zien. Afgelopen zondag liet hij meer dan 30.000 aanhangers vanuit heel Europa naar Keulen, in Duitsland komen, voor een loyaliteitsdemonstratie. Een grote opgehitste menigte, bewaakt door 2700 smerissen, toonde hun aanbidding van de Sultan van Ankara, en riep luidkeels om de doodstraf. Dit gebeurde midden in Europa. Meer dan 30.000 Erdogan aanhangers maakten gebruik van de zelfde rechten die hun voorman heel hard bezig is om in Turkije af te schaffen. Ironisch natuurlijk, maar ook een teken dat de integratie van al deze mensen jammerlijk is mislukt. Dat kunnen de Europese regeringen zich zelf aanrekenen. Hoe kan het zijn dat ondermeer jongeren, die in Europa geboren en getogen zijn, op een veld in Keulen staan te brullen dat Erdogan een profeet is, en dat God groot is? Hoe groot is de invloed eigenlijk en hoe ver reiken de tentakels? Wat zijn deze jongeren bereid allemaal te doen als de sultan het beveelt? Dat zijn vragen waar men nu niet meer om heen kan.

De AKP is al jaren bezig met een moordpartij tegen de Koerden. Nu zijn het de Gulen aanhangers die het moeten ontgelden. Hoe lang nog voordat de AKP ook in andere landen moord en doodslag laat uitvoeren? Het is in ieder geval niet iets om gerust op te zijn. Terwijl Turkije keihard afglijd richting een volledige dictatuur, lijkt het er steeds meer op dat de Turken in de diaspora in deze waanzin worden meegezogen. We moeten vaststellen dat ook de Gulen stroming gevaarlijk is en in feite geen haar beter dan de AKP. Maar deze stroming heeft in ieder geval niet zo veel bloed aan de handen als Erdogan en zijn trawanten.

Terwijl de Koerdische steden in puin liggen en de angst in heel Turkije regeert, kunnen we niet anders dan lessen trekken uit het verleden. In de jaren 30 stelde Hitler gelijksoortige eisen als Erdogan. Steeds opnieuw kwam hij terug om meer los te krijgen. Ook hij dreigde, brulde en schreeuwde. De Europese leiders uit die tijd gaven toe, steeds een beetje meer. Tot het moment was gekomen dat Hitler een wereldoorlog kon ontketenen. Niemand had hem immers iets in de weg gelegd. Dat was een enorme fout die aan miljoenen mensen het leven heeft gekost. Om een gelijksoortige ramp te voorkomen is het nodig om Erdogan in een vroeg stadium zijn hok in te trappen. Zoals een bekende Keulse zanger deze week zei: ”In de vorige eeuw hadden we een waanzinnige in Europa, laten we er nu voor zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaald.”