donderdag 17 december 2015

EEN MAND VOL ROTTENDE KLOKHUIZEN



Nog niet zo heel veel jaren geleden had Nederland een reputatie als land waar politieke intriges zelden voorkwamen. Dat was natuurlijk toen al onzin, maar reputaties kunnen hardnekkig dingen zijn. Intussen is echter van dit imago niets meer over. Vooral de VVD top is vergeven van de intriges en de doofpotten. Iedereen zal nu begrijpen dat dit over de zogenaamde bonnetjesaffaire gaat. De feiten zijn immers bekend; voormalig officier van justitie en staatsecretaris Teeven deed een deal met een top crimineel waarbij de crimineel in kwestie 4.7 miljoen gulden terugkreeg, dat hem eerder was ontnomen. De deal werd geheim gehouden en zelfs de belastingdienst mocht het niet weten. Dat van een politicus die lid is van een partij die altijd staat te schreeuwen dat de belastingbetaler heilig is. Maar het ging nog veel verder. Teeven en zijn baas Opstelten gaven in de Kamer een veel te laag bedrag op met betrekking tot de deal. Dit werd ontdekt en Opstelten en Teeven moesten hun biezen pakken.

Opstelten verdween volledig het raam uit, maar Teeven, die eigenlijk de meeste schuld draagt, mocht in de Kamer blijven zitten. Hij heeft dan ook nog de gore moed om zich volksvertegenwoordiger te noemen. Schaamte kennen deze lieden immers niet. Teeven en Rutte hebben steeds beweerd dat er eigenlijk niets mis was met de deal, maar er moest wel een onderzoek komen. Dat onderzoek, door de Commissie Oosting, is nu klaar en de commissie ziet wel degelijk de fouten die er tijden het sluiten van de deal zijn gemaakt. Teeven weigerde verder commentaar en Rutte zag nog steeds geen probleem. Hij speculeerde zelfs dat het misschien toch een goede deal was geweest Logisch, want zo hoopt hij zijn eigen schuld met de mantel der liefde te bedekken. Rutte beweerd verder dat hij Teeven nooit naar de details van de deal heeft gevraagd. Hoe dom denkt hij eigenlijk dat wij allemaal zijn? De affaire is het heetste hangijzer binnen de VVD, en dan zou hij als verantwoordelijke voor het hele kabinet Teeven nooit hebben gevraagd hoe het precies zat? Met deze bewering heeft hij zijn eigen geloofwaardigheid totaal het raam uit gesmeten.

Maar het gaat nog wat verder want intussen is nog een andere VVD prominent over de bonnetjesaffaire gestruikeld. Kamervoorzitster Van Miltenburg trad vorig weekend met onmiddellijke ingang terug. Het was gebleken dat zij een kopie van een klokkenluidersbrief, waarin de hele deal staat beschreven, in de versnipperaar had gegooid. Ze beweerd hierbij ook nog dat dit de normale procedure is. In de VVD waarschijnlijk wel, daar is men niet vies van een doofpot, maar Van Miltenburg werd door de Kamer ter verantwoording geroepen en nam ontslag om de vele vragen te ontlopen, wat ook lukte. Overigens blijft zij wel, net als Teeven, in de Kamer zitten. Het wordt dringen daar met al die corrupte types. Weer een volksvertegenwoordiger met een smetje erbij. Je vraagt je af hoeveel er nog aan zitten te komen, en hoeveel er al zijn die onder de radar blijven.

Overigens is het stuk nog lang niet uitgespeeld want Rutte en Van der Steur van Justitie hebben ook nog het een en ander uit te leggen, iets wat ze in het traditionele debat maar ten dele hebben gedaan. Hun echte rol in de hele zaak is vrij van duidelijk. Dat leverde dan ook een motie op waarmee de hele oppositie het vertrouwen in het kabinet introk. De motie werd verworpen, maar 65 Kamerleden stemden tegen Rutte, en dat is een gevoelige klap. Zitten blijft hij natuurlijk wel. Van te voren stond al vast dat de VVD top volledig verrot is en de partij totaal niet geschikt is als regeringspartij. Het is dat de PvdA zo blind is uit angst voor de kiezer, anders had het clubje van Samsom allang conclusies getrokken. Maar dat kan natuurlijk niet. De PvdA zit in een heel diep dal, en een gang naar de stembus zou rampzalig zijn. Dan dus maar doorbijten en Rutte blijven steunen. Dit terwijl de voetstappen van de weglopende kiezers intussen oorverdovend zijn. Samsom zegt dat het kabinet fouten heeft gemaakt, maar dat er ook van is geleerd. Wat hij had moeten zeggen is dat de VVD er een zootje van heeft gemaakt, maar dat hij zelf te laf is om daar consequenties uit te trekken. Dan had hij voor het eerst in lange tijd de waarheid gesproken.

Ook de PvdA zelf zit nog met een groot probleem. Er komt nu een onderzoek (inderdaad, al weer een)naar het lekken uit de Commissie Stiekem. Er was immers gelekt dat er veel meer telefoongesprekken in Nederland waren getapt dan in eerste instantie was toegegeven. Deze informatie was ook nog eens naar de Amerikanen doorgespeeld. Door de lekkage binnen Stiekem kwam de verantwoordelijke minister Plasterik in een moeilijk pakket. Het bleek immers dat hij de Kamer verkeerd had voorgelicht. Dat is een term die je ook binnen de bonnetjesaffaire tegenkomt. Wat er in feite wordt bedoeld is dat de ministers en staatsecretarissen hebben staan liegen. Zo simpel is het. Alle excuses in de wereld veranderen daar niets aan.

Over de Commissie Stiekem is over het algemeen weinig bekend. Binnen de context van het systeem niet onlogisch, want de commissie volgt de geheime diensten. Men heeft als taak om een oogje in het zeil te houden, zodat de agentenclubs niet over de schreef gaan. Tenminste; dat is de theorie. In de praktijk hebben de Nederlandse geheime diensten maar een baas, en die zit in Washington, niet in Den Haag. De Commissie Stiekem is niets meer dan een vijgenblad dat het idee moet geven dat er toch nog een soort controle over de geheime diensten is. Als het niet zo tragisch was, zou je in lachen uitbarsten.

Dit lek wordt nu dus onderzocht en er wordt hier en daar beweerd dat PvdA fractieleider Samsom de boosdoener is. Hij ontkent dit natuurlijk, maar dat is niet ongewoon. Hij is in ieder geval wel verhoord. Ook dit onderzoek wordt weer door parlementariërs uitgevoerd. Het OM wil er immers niet aan beginnen, maar er ligt wel een aangifte, dus moet er iets gebeuren. Parlementariërs gaan dus parlementariërs onderzoeken. Kwestie van zelfreflectie, zou je kunnen zeggen. Men schijnt te denken dat dit een geloofwaardige methode is. Als we kijken hoeveel van dit soort lieden intussen het veld heeft moeten ruimen, omdat ze openlijk en systematisch staan te liegen, kunnen we gerust vaststellen dat er ook van dit onderzoek weer geen letter zal deugen. Het is weer het zoveelste voorbeeld van de arrogantie van de macht, en de corrupte natuur van het huidige parlementaire systeem.

De conclusie die we moeten trekken is, dat Rutte II intussen een rottend blok is dat allang van de macht ontheven had moeten zijn. Als er een echte oppositie was geweest, was dit ook al lang gebeurd, en stond deze mand vol rottende klokhuizen allang bij het afval. Maar ook bij de oppositie zien we totale onmacht, en gebrek aan politieke moed. Men praat veel, maar doet eigenlijk niets, op wat Kamertheater na. De doofpotten en de intriges zullen dus nog wel een poosje doorgaan. We kunnen natuurlijk ook in opstand komen en het hele corrupte zootje de deur uit jagen. Waar wachten we eigenlijk nog op?